Helt i mål med strategi 2020 i et klimafokuseret kvægbrug
Helt i mål med strategi 2020 i et klimafokuseret kvægbrug - SEGES Projektsitet
Formålet med projektet er at fastholde positionen som verdens mest bæredygtige, innovative og troværdige mælke- og oksekødsproduktion ved at skabe den adfærdsændring, der skal til, for at det samlede kvægbrug kommer meget tættere på 4 strategisk fastsatte mål og implementerer effektfulde klimatiltag.
Aktiviteter i projektet vil være ekstremt målrettet og massiv kommunikation, der er designet til at skabe adfærdsændring hos den enkelte landmand og dennes medarbejdere på 5 nøje udvalgte områder, der alle tager udgangspunkt i Sektor Kvægs Strategi 2020.
Områderne er: Fremstillingspris på grovfoder & grovfoderudbytter, Kodødelighed, Medarbejdermotivation, Kalvedødelighed og Klimavenligt kvægbrug. Områder, hvor de strategiske mål ikke er nået, men hvor digitale og analoge værktøjer og viden eksisterer. De 4 førstnævnte emner kommunikeres massivt i effektive ’pakker’ afstemt efter kvægbrugerens årshjul. Kommunikationen tager udgangspunkt i nyeste viden om adfærdsændring og kommunikation til kvægbrugere, og tager bl.a. udgangpunkt i 3 typer kvægbrugere, der modtager viden vidt forskelligt.
Vi faciliterer opsamling af gode, praktiske klimaideer og eksisterende klimaviden, og kommunikerer dette på netop det tidspunkt, med den intensitet, på den platform og den måde, som motiverer den enkelte type landmand til at ændre adfærd.
Ved at sikre adfærdsændringer på netop de områder, der har størst effekt på det enkelte kvægbrugs bundlinje, såvel den økonomiske som den klimamæssige, vil projektet sikre, at det samlede, danske kvægbrug fortsat udvikler sig i en lønsom, bæredygtig, ressourceeffektiv og international konkurrencedygtig retning.
Med omhyggelighed og den rigtige teknik ved udtagning og afdækning af ensilagen er det muligt at holde både tab og forringet foderkvalitet på et minimum.
Ved du, hvad der motiverer dine medarbejdere på bedriften? Med motivationsprofilerne bliver du bevidst om forskellige mennesketyper, og hvordan du bedst kan lede og motivere dem.
Coronavirus er her stadig, og små smitteudbrud dukker af og til op. Læs her om to veje, som kan begrænse risikoen for smitte med COVID-19 på din bedrift.
Nye tal fra IFCN placerer Danmark meget flot i det globale klimaregnskab for mælkeproduktion. De danske mælkeproducenters effektivitet presser CO2-aftrykket pr. liter mælk helt i bund.
Mere end 75 pct. af malkekvægsbedrifterne har for mange kalve, der ikke optager tilstrækkeligt med antistoffer fra råmælken, viser stor dansk undersøgelse.
Efterafgrøderne reducerer ikke kun kvælstofudvaskningen. Også klimaet kan drage fordel af dem, fordi de lagrer kulstof i jorden. Men det kræver tidlig såning med god såteknik.
Selv om det ikke er dig, der er rundt med råmælk og halm, har du som leder en afgørende rolle for kalvesundheden. Få tips til planlægning og styring af kalvestalden i gratis online kursus.
Lad 2020-2021 være vinteren, hvor kalvedødeligheden ikke stiger på din bedrift. Det kan godt lade sig gøre, hvis I fokuserer på kalvene nu. Og I vil nyde det hele vinteren.
Cykkelrytteren har en energiomsætning, der er to en halv gange så stor som normalt. Det samme har den højtydende malkeko. Det stiller store krav til pasning – især når 'bjergetapen' sætter ind.
En højtydende malkeko stiller store krav til omhyggelig pasning. Derfor handler det om at spotte de tidlige tegn på sydom. Her er nogle af de små tegn, som viser, at koen ikke trives optimalt og derfor skal have ekstra pasning og pleje
Mælkeproducent Kristian Thomsen har stor fokus på fremstillingsprisen på grovfoder. Strategien blev kickstartet i gårdrådet, og Kristian Thomsen styrer blandt andet sin grovfoderøkonomi i excel
75 % af kvægbrugerne skal kende deres fremstillingspris på grovfoder. Sådan lyder strategien fra Kvægsektoren. Men landmændene kan ikke gøre det alene. De har brug for deres rådgiveres hjælp. Læs her, hvordan landmændenes økonomikonsulenter kan hjælpe.
Fremstillingsprisen på mælk ved egen grovfoderpris er faldet omkring 50 øre pr. kg EKM siden 2012. Det er en markant fremgang, og de bedste mælkeproducenter ligger med en fremstillingspris på omkring 2,2 kr. i 2019.
Formanden for Landbrug & Fødevarers klima-advisory board ser fortsat en fremtid for dansk kvægbrug. Men hun understreger, at rammerne bliver nogle andre fremover.
Klimavenlig mælkeproduktion er vigtigt for erhvervets omdømme og eksistensberettigelse. Men mange energi- og miljøvenlige tiltag er også en fordel for bundlinjen, konstaterer ejerne af Kuhr Hedegård.
Kodødeligheden i maj måned var den laveste i fem år. Det er et godt udgangspunkt for indgangen til sommeren, hvor antallet af døde køer traditionelt stiger
Weekplanner og tavlemøder er dagligdag på mange landbrugsbedrifter. Men Lean omfatter flere værktøjer, som alle bidrager til hele tiden at optimere bedriften.
For mange fejlansættelser har lært Rik Kool, at en omhyggelig ansættelsesprocedure og fokus på at udvikle sine medarbejdere er afgørende for at rekruttere de rigtige og ikke mindst beholde dem.
Jesper Arnth erkendte, at massive udfordringer hos kalvene krævede noget ekstraordinært. Håndplukket kalvepasser og klar strategi reducerede kalvedødeligheden markant.
Særligt én udfordring skal løses, for at mælkens klimaaftryk for alvor kan reduceres: nemlig reduktion af den metan, som stammer fra omsætning af foderet i vommen - og som er en langt kraftigere klimagas end CO2.
Motiverede medarbejdere er mest effektive. Det ved mælkeproducent Jakob Hørbye Skov, som arbejder med fem motivationsprofiler, når han leder sine medarbejdere.
Høj sol om dagen og kolde nætter kan give et meget højt sukkerindhold i 1. slæt. Det kan enten give problemer med varmedannelse eller udskridning fra siloen.
Opdeling af arbejdsopgaverne i niveauer via roadmaps giver driftsleder Stine Kristensen et klart overblik over, hvad den nye medarbejder har lært – og hende selv klarhed over, hvad hun forventer af dem.
Der er store økonomiske konsekvenser forbundet ved høj kodødelighed. En bedrift med 250 årskøer kan hente 130.000 kr. i højere DB ved at sænke kodødeligheden fra 5,5 % til 3,5 %.
Hvor skal man begynde, når man overtager en bedrift med høj kodødelighed? Mælkeproducent Anders Ring har lært at vælge sine kampe og prioritere det, som har størst effekt.
Vi skal alle have fokus på at sænke kodødeligheden – og turde tale åbent om det, selvom det er følsomt, lyder opfordringen fra kvægformand Christian Lund. De seneste år er udviklingen gået i den forkerte retning.
Med en række tiltag og forholdsregler kan du begrænse risikoen for at få coronavirus ind på bedriften og begrænse risikoen for smitte mellem medarbejderne.
Kravene er mange og tiden knap på mange kvægbedrifter. En enkel, men ikke nødvendigvis let, øvelse har vist sig ofte at flytte bedriften fra brandslukningsbedrift til forkantsbedrift.
Græs er ofte væsentligt dyrere at dyrke end majs. Så er det rimeligt, at din grovfoderpris er et gennemsnit af de to? Jo mere, du gør ud af konteringen, jo tættere kommer du på sandheden i din grovfoderøkon
Salmonella niveau 3 og et krav fra chefen om at lave kalve, der bliver til holdbare og højtydende køer. Sådan lød udfordringen – og så gik Rosa i gang med at lave ting om.
Hvis du gerne vil undervise medarbejderne på Tavlemøderne, er der inspiration at hente her. Se faktaark og film om korrekt ensilageafdækning, klovsundhed, koens sygdomstegn, gode malkerutiner og meget mere.
Brug tavlemødet til at tage en snak med om, hvordan I undgår varmestress i besætningen. Se faktaark med THI-indeks og gode råd på både dansk og engelsk.
En gennemsnitlig malkekvægsbedrift med 250 årskøer tjener 400.000 på grovfoderproduktionen, hvis den er blandt de 5 pct. bedste til grovfoderproduktion med en fremstillingspris på 90 øre pr. FEN.
En lav kodødelighed i besætningen kræver, at hver eneste ko passes optimalt i alle livsfaser. Læs her, hvordan du får hende bedst igennem de mest kritiske af dem.
Dine udenlandske medarbejderes bevægelighed mellem Danmark og hjemland kan være udfordret af COVID-19. Sørg for, at de kan dokumentere ansættelse hos dig, hvis de skal krydse grænsen ind i Danmark.
Does the cow eat too little, is it in pain or does it just not thrive? In this webinar vet. Peter Raundal teaches you how to catch the little signs which tell you that the cow is not doing well.